21.4.11

XENON - какво представлява ксенонова светлина и защо е по-добре да имам ксенон на автомобила си

Какво е ксенонова светлина?
Ксеноновата крушка е ниско разрядна капсула пълна със смес от благородни газове включително Ксенон. Принципът на работа на лампата е напълно различен от този на халогенната лампа. Светлината се получава от волтова дъга между два електрода. Ксеноновата лампа се нуждае от стартер за бързо запалване и от електронен баласт за да работи нормално.
Какви са предимствата на ксеноновите светлини?
Ксеноновата лампа осветява 3 пъти по - добре от халогенната докато консумира само половината от нейната мощност. За това шофьорът вижда по - ясно пътя и колата е по - икономична. Светлината излъчвана от ксеноновата лампа е същата като дневната светлина. Проучване показва, че това повишава концентрацията и по този начин сигурността. Очаквания живот на ксеноновата лмпа е колкото този на колата и има нужда от замяна само в изключителни случаи.
 Защо е разработена ксеноновата светлина?
Автомобилът от последното десетилетие е направен по-безопасен и комфортен, с навлизането на такива технологии като ABS, Airbags и Air-conditioning. Все пак 60% от инцидентите на пътя стават през нощта. За това осветлението на автомобила играе голяма роля за сигурността на пътя. Факт е че един 60 годишен шофьор има нужда от 10-11 пъти повече осветяване от 20 годишен за да изпълнява същите функции. С увеличаване на средната възраст на населението е нужна повече светлина за да се шофира безопасно
Какво означава мерки за активна безопасност?
По – доброто осветление спомага за по ранното и подобрено забелязване на обекти, велосипедисти, пешеходци и потенциални наближаващи опасности. Жизнено важно е да забелязваш колкото е възможно по рано пътните знаци и маркировка за да можеш да реагираш на време. За това по – доброто осветление има огромен принос за сигурността на пътя, комфорта на шофьора и може да спасява животи.
Mожем ли да подобрим халогенните лампи?
Не. Стандартната халогенна лампа е подобрявана да дава светлина до 50% повече. Не е възможно да ги подобрим до нивото на ксеноновите светлини. Ксеноновата лампа може да предложи до 300% подобрена видимост от стандартната халогенна лампа.
Не причинавят ли ксеноновите светлини по-голямо дразнение на другите шофьори?
Интернационалните наредби регулиращи разпространението и наситеността на светлините на пътя са много строги.Ксеноновите светлини се побират идеално в тези стандарти. От техническа гледна точка, ксеноновите светлини причиняват по-малко дразнение от халогенните светлини. Това е така, защото границата на прехода от тъмнина към светлина е много по-ясно обособена. Значително по-малко светлина се отразява в очите на насреща идващите водачи. Увеличената производителност на светлина се използва за да произвежда по-хомогенно разпространение на светлината и да подобри осветяването на всички краища.
Защо понякога ксеноновите светлини причиняват дразнение на насреща идващите водачи?
При нормални обстоятелства шофьорите гледат напред. Но в резултат на ярките, наситени цветове при новите технологии водачите са склонни да поглеждат към фаровете на другите коли. Същият феномен възниква и при въвеждането на халогенните светлини през 60-те. Тогава шофьорите ги определят като ‘дразнещи бели светлини’. Всички постепенно ще свикнат с този тип светлини както са свикнали при въвеждането на жълтите светлини във Франиця и употребата на стопoве.
Защо е от такова значение качеството на светлините на колата?
Защото са животоспасяващи. По-доброто осветление води до по-ранното разпознаване на предмети, велосипедисти, пешеходци, работници и т.н. Навременното и подобрено разпознаване на пътни знаци и пътни маркировки също са съществено важни при предотвратяването на инциденти. Затова, доброто осветление има значителен принос за безопасността на пътя и комфорта на водача, и най-важно, спасява животи.













ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО КСЕНОН СИСТЕМИТЕ И АКТУАЛНИ ЦЕНИ ПОСЕТЕТЕ ЛИНКА:  http://www.avantauto.hit.bg/xenon.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар